8. oktober, 2016

Bunddække i Rosenbed

Jeg vil gerne høre hvad man kan bruge som bunddække i et rosenbed med blandede roser. Det er en frodig jord på Falster med meget vind og masser af sol.
MVH Anne Lise Jensen

Kære Anne Lise Jensen

Jeg kan da godt blive lidt misundelig på din dejlige frodige lerede muldjord, og det tror jeg der er mange rosenelskere der er.

Hvad forstår man ved bunddække ? Hvis man definerer bunddække som en tæt lav, på de nærmeste uigennemtrængelig vækst, så anbefaler jeg det af flere grunde, absolut ikke. For det første er det gødningsmæssigt alt for stor en konkurrence til roserne. For det andet vil du have meget svært ved, at komme til at gøde dine roserne ordentligt med organisk gødning, det vil blive en være gang klisterværk, husk enhver form for gødning strøs ud over hele bedet.  For det tredje vil det blive meget besværligt for dig, at holde rent for nedfaldne (og måske sygdomsbefængte blade) og nedfaldne kronblade. For det fjerde, så trækker rosens øverste rødder  ilt fra den atmosfæriske luft, og ”tæppet” kan blive så tæt, at det lukker af for røddernes mulighed for at  få ilt.

Hvis du med bunddække mener planter der kan vokse sammen med  roserne, så er der mange muligheder. Men det er kun ganske få planter du kan plante imellem roserne. Roserne og mange stauder og sommerblomster går fint sammen, men du skal plante dem i blokke f.eks. tre roser plantes i en trekant, derefter tre sommerblomster i en trekant, som f.eks. den blå ’Texassalvie’  den er  velegnet. Mange sorter af storkenæb kan man have meget glæde  af.  En særlig en er ’Jolly Bee’ (Rozanne) en skøn blå geranium, den er meget flot sammen med alle farver af roser, men pas på, den bliver stor og voldsom, og udfylder  mellemrummet mellem roser, derfor egner sig kun blandt høje buskroser, hvis du planter den imellem almindelige bed roser så vil den vokse over roserne .’Rose Clair’ er lyserød og velegnet som forkant for høje måske lidt barbenede roser.  Den klipper du helt ned efter første blomstring , så kommer den igen og blomstrer. Storkenæb ’Striatum’ er en smuk lav type der er vegnet som forkant, den blomstrer hele sommeren. Til forkant kan du selvfølgelig også anvende lavendler , vi anbefaler ’Hidcote Blue’, eller en katteurt,  Nepeta ’mussinii’. Salvie nemorosa Ostfriesland’ er flot. Lodden løvefod ’Alchemilla Mollis’ danner en dejlig fyldig kant, den klipper man også ned efter blomstring, hvorefter den danner en flot kant af løv. Der findes mange Allunrod ’Heucera’ som er smukke og velegnet som kant.

Vi håber du kan bruge noget af dette og ønsker dig god arbejdslyst.

Mange hilsener

Birthe og Ernst