Et liv som krukkerose

Roserne i krukker har en særlig betydning for os. Vi har dem helt tæt på os, når vi nyder have livet på terrassen. Vi kan flytte rundt på dem som det passer os og stille dem lidt til side, når de holder pause. Livet som krukkerose er imidlertid noget af en udfordring, så derfor skal krukkeroserne have vores fulde opmærksomhed.


Plantning.
Krukken til én rose skal have en god størrelse, en diameter på 40 cm er en passende størrelse. Vælg en krukke der er lidt bredere foroven end for neden, det gør det nemmere at tage rosen ud af krukken, når du senere skal omplante rosen og udskifte noget af jorden. Der skal være hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe væk. Stil krukken på 4 små klodser, så hullet i bundet ikke bliver blokeret.

En god krukkemuld og RootBooster.
Plant rosen i en god krukkemuld og glem ikke at drysse rødderne eller rodklumpen med rootBooster. Den færdige jordoverflade skal være ca. fem cm under krukkens top, så der er plads til, at du kan vande uden, at det løber over. Rosens trivsel er helt afhængig af at den begrænsede mængde jord den har til rådighed hele tiden holdes fugtig, så rødderne hele tiden kan optage vand og dermed også næring.

Vand og gødning.
Roser må aldrig tørre ud, så derfor vander vi selvfølgelig krukken hver dag når det er påkrævet. Det bedste tidspunkt at vande er om aftenen. Hvis krukken står i direkte sol bliver den meget varm, og der sker en enorm fordampning, så er rosen rigtig glad for at jorden bliver kølet ned med vand, så den får fred og hvile om natten.

I perioden fra 1. maj til 15. september tilsættes den daglige vanding flydende gødning én gang om ugen. Vælg en bestemt ugedag, så er det nemmere at huske.Hvis jorden er blevet tør, hvilket helst ikke må ske, må der ikke tilføres gødning i vandet før næste dag, når krukken er vandet op. Forudsætningen for succes med roser i krukker, er rettidig omhu.

Plant ikke!
At plante sommerblomster eller andet i bunden vil jeg fraråde. Mange af disse vækster gror helt fuldstændigt uhæmmet, når de får den samme mængde vand og gødning som rosen, mange af dem vil helt overtage styringen og udvikler et rodnet, der fuldstændig kvæler rosen.  Tro mig vi har selv prøvet det.

Vinteropbevaring.
Inden vinteren sætter ind, vandes krukken, så jorden er fugtig, altså ikke plaskvåd. Stil krukken et sted, hvor den står i læ for vejr og vind og for solens stråler, f.eks. i en carport eller på nord siden af huset. Stil krukken på nogle klodser, så den bliver løftet fra det iskolde underlag, dette er meget vigtigt. En vintermåtte (isoleringsmåtte) kan evt. bindes om krukken og en hætte, syet af fibertex, kan trækkes over toppen. Den skal være så lang at den når et stykke ned om krukken så der kan bindes omkring den. Dermed er den også beskyttet mod sne, som i perioder med tø, kan medføre at jorden bliver alt for våd. Hvis jorden i bunden af krukken er frossen kan tø vandet ikke løbe ud, så står rødderne og sopper i mudderet, og når det bliver forår, er de rådnet væk.

Ompotning er nødvendig

Ofte må vi lægge øre til folks beklagelser over,  at roser mistrives i krukker. Det vi hører er, at det går godt de første par år, men så begynder roserne at “vokse nedad” de mistrives, får let sygdomme og blomstringen er ikke noget at råbe hurra for. Det er ikke rosens skyld, men ejeren, der ikke forstår hvordan livet er for en krukkerose.  Når vi en gang om ugen tilsætter vandet flydende gødning, er der ligesom når vi gøder ude i bedet nogle uomsættelige gødningssalte som rosen ikke kan optage. I bedet er det ikke noget problem, her regner det væk, hvis der ellers kommer noget regn. I krukken er rosen ”spærret inde” og kan ikke komme af med det. Derfor sparker rosen det så langt væk fra rødderne som muligt d.v.s ud til krukkens kant. Efterhånden vokser dette lag af uomsættelige salte, og hvis vi ikke gør noget bliver det så tykt et lag, at det virker som gift for rosen, med deraf følgende dårlig vækst og til sidst død. Derfor skal roser i krukker ompottes hvert andet år, se billederne trin for trin.
Ofte er den jord som købes i poser behandlet og fri for ukrudtsfrø, så der er ikke meget ”liv” i den jord. Derfor er rootBooster vigtig, den indeholder forskellige bakterier og svampemycelier (frø) som giver liv i jorden. Vi ompotter om foråret i begyndelsen af marts,  inden roserne for alvor går i vækst, og når jorden i potterne ikke længere er frossen. Hvis vinteren er lang kan det hænde at det først bliver i april, men roserne vil klare sig fint. Så er din rose glad igen og vil trives i bedste velgående.

Tekst og Foto: Ernst Jensen


alt tekst
1. Jorden løsnes forsigtigt
2. Hele vejen rundt, med en lille håndskovl.
3. På med handskerne. Klumpen løftes forsigtig op af krukken, og sættes på et stykke plastic.
4. Skær de yderste 4-6 cm af hele vejen rundt med en hobbykniv. Også i bunden.
5. Bland en god krukkejord.
6. Fordel 50 gram rootBooster på rodklumpen hele vejen rundt.
7. Læg potteskår på plads over hullet og fyld 4-6 cm jordblanding i krukken, tilsvarende det du skar væk. Sæt klumpen tilbage i krukken og fyld den nye jord omkring.