Flis omkring roser

Mette Senniksen spørger:

Jeg har lige anlagt ny have, bla. Med rosenbede og har i den forbindelse fået anbefalet af en have arkitekt, at lægge bark flis mellem/under roserne – og det har jeg nu gjort. I mellemtiden har jeg så fået at vide af en veninde, at man ikke må lægge barkflis ved roser, da de så kan dø.

Jeg ved der er en udfordring vedrørende gødskning og bark flis og at man skal bruge (flydende) for at være sikker på roserne får det rigtige.

Kan i hjælpe med jeres erfaring omkring dette – er barkflis Ok eller skal jeg skynde mig at fjerne dette igen ?


Ernst Jensen svarer:

Roser er ikke glade for at få rødderne dækket af flis under nogen form. Jeg går ud fra at du har plantet roserne i korrekt dybde, d.v.s. at podestedet er ca. 5 – 7 under jordoverfladen.

Rosen sætter sine øverste rødder ca. 5 cm under jordoverfladen og disse rødder bruger den til at optage ilt fra den atmosfæriske luft. Hvis du så lægger et lagt flis ovenpå jorden, svarer det til at du har plantet dine roser for dybt, derved hindres iltoptagelsen, du kvæler i bogstavelig forstand rosen. Nyplantede roser har ikke en chance under disse vilkår. Jeg har set det med mine egne øjne. Det var et ynkeligt syn og slet ikke en rose værdigt. Store og veletablerede buskroser kan leve med et kosmetisk tyndt lag barkflis.

En anden ting er tilførsel af gødning, som du selv nævner. Hvis bedet er dækket af flis er du afskåret fra at bruge organisk naturgødning, altså komposteret dyregødning, og det vil være rigtig trist at dine roser skulle undvære denne meget vigtige del af gødningstilførselen. Det er denne gødning der giver jorden liv. Flydende gødning er fint til krukker, her er mængden af jord begrænset og gødningen kan derfor fuld udnyttes. At bruge det til bede synes at være uoverkommeligt.

En tredje ting er, at du altid skal fjerne de gamle blade, når de er faldet af roserne, enten i efteråret eller senest i foråret i forbindelse med beskæring, det vil være fysisk umuligt.

Vores bedste råd, fjern det hurtigst muligt. Og husk at give din veninde en dejlig buket roser, når de kommer i blomst.