26. maj, 2019

Frostskader, stråleplet og Feed & Shine.

Kære Ernst Jensen.

Undskyld jeg trænger mig på igen. Jeg troede sidste år i aug. at have sprøjtet tilstrækkeligt for stråleplet, men jeg blev klogere og endte med til sidst at have næsten udelukkende ”opstammede” roser tilbage efter at have fjernet spandevis af angrebne blade.
Da jeg i år for et par dage siden påbegyndte sprøjtningen med Bayers Rosmat, kunne jeg til min skræk konstatere mange angrebne blade allerede. Jeg er ikke glad for at bruge gift, især ikke da det tilsyneladende ikke har den fornødne effekt.
Nu har jeg på nettet læst om et ugiftigt middel GroGreen Feed & Shine, som skulle virke forebyggende for angreb af bl.a. stråleplet. www.grogreen.dk

Har du nogen erfaring med det eller kan du give mig et andet råd? Jeg kan næsten ikke bære at skulle ”pelse” roserne igen og har selvfølgelig heller ikke lyst til helt at droppe at have roser i haven.

Venlig hilsen

Karen Halberg


Kære Karen

Jeg kan godt forstå, at du er forskrækket når du ser svampeangreb allerede nu. Det samme er tilfældet her, men når man kender årsagen så er det lidt nemmere at acceptere. Sidste sommer var speciel, og det er dette forår bestemt også. Vi havde rigtig sommer i april, i påsken var det det skønneste vejr med høje dagtemperaturer og roserne var meget langt fremme,  om natten havde vi flere nætter med nattefrost, og inden for de seneste 14 dage har vi igen haft nattefrost. Nattefrost er farligt for roserne når de er så langt fremme, de nye blade er sarte. Roserne kan ikke finde ud af hvad der sker, og så ”lukker de ned” de holder op med at optage næring, og det betyder at deres immunforsvar er helt i bund, og dermed er der fri adgang for svampeangreb. Det er aldrig rart at skulle sprøjte , især ikke når man opdager at det er virkningsløst. De midler der findes i dag er efterhånden  så svage, at når vi står i en situation denne, hvor flere onde kræfter sætter ind på samme tid, så er der ikke meget hjælp at få.
Feed & Shine kan anbefales som et supplement til den almindelige rosengødning. Den indeholde vigtige mikronæringsstoffer, der optages gennem løvet og virker meget hurtig. Jeg betragter den på samme måde som den multivitaminpille jeg tager hver morgen, for at være sikker på ikke at komme til at lide af vitaminmangel, men også som en beskytter, fordi Feed & Shine desuden indeholder tre forskellige naturlige olie som sammen med et afspændingsmiddel lægger en hinde på bladet, som beskytter mod der mikroskopiske  svampesporer der suser rundt i luften. Feed & Shine kan du fint bruge en gang om ugen for at beskytte roserne bedst mulig, men når angrebet sætter ind som tilfældet er lige nu, så må vi ty til skrappere midler.

Jeg har lige været i vores have, og har taget et  par billeder, så du kan se hvor forfærdelige, (heldigvis kun nogle) af vores roser ser ud. Det er roser der står sådan at østen vinden slår ned over plankeværket og rammer dem. Her kan du se de krøllede blade, der så senere angribes af stråleplet eller rosenskimmel. Her skal vi ud med beskæresaksen, selvom det gør ondt for der er allerede fine knopper.(se ovenfor)

 

Mange rosenhilsener
Ernst