Gødningsspørgsmål

Hej Ernst.

Jeg har et spørgsmål angående gødning af roser.

Du skriver i din bog, at man kan bruge Nitrophoska NPK 12-5-14, og at man til remonterende roser skal supplere med det hver måned. Skal man så, hvis jeg forstår det ret, bruge en anden gødning udover det resten af tiden, eller har jeg misforstået noget?

Endvidere har jeg lige lagt et lag Champost Jordforbedring ud i min have, også omkring mine roser, men jeg læser nu i én af deres reklamer, at man så ikke skal gøde resten af året, fordi der er noget næring i den jord. Nu bliver jeg lidt nervøs for, at jeg måske tilføre roserne for meget af et-eller-andet som de ikke skal have, når jeg samtidig selv gøder hver måned. Er det bedst, at jeg fjerner jorden igen?

Med venlig hilsen
Dorthe Jensen


Kære Dorthe

Jeg vedhæfter min gødskningsplan, som er let overskuelig – se nederst

Organisk/naturgødning lægges ud tidligt i marts måned. Senere i marts måned udstrøs 100 gram Nitrophoska pr. m2, disse to ting tilsammen er roserne basisgødning. For alle remonterende rosers vedkommende suppleres med 25 gram nitrophoska pr. m2, i månederne april, maj, juni og sidste gang senest den 10. juli.

De éngangs blomstrende skal kun have supplerende gødning til og med maj.

Champost og almindelig havekompost skal du betragte som jordforbedringsmiddel og ikke andet. Den næring der måtte være i det er ikke værd at medregne. Kompost, Champost og husdyrgødning fra eget husdyrhold lægges ud i efteråret, her får du den største udnyttelse af det. Nemlig fordi det indeholder halm, som er værdifuld kalium der styrker rodnettet og afmodner skuddene, så de har lettere ved overvintre uden at fryse i stykker. Regnormene er vilde med lidt halm, som de trækker ned i jorden og det giver jorden er rigtig god struktur. Den Champost du har udlagt nu gør ingen skade, så lad den bare ligge.

Jeg håber at have skabt fuld klarhed over, hvordan man gøder roser. Husk at al gødning skal strøs jævnt ud over hele bedet også af hensyn til RhizoBio, som du sikkert strør på rødderne når du planter og omplanter.

Mange rosenhilsener
Ernst

gødningsplan