16. februar, 2018

Kakaoflis-Uha

Hej Ernst.

Jeg har et spørgsmål ang. barkdække til roser – jeg kan huske, du fortalte om det, men jeg er ikke sikker på, at jeg har fået rigtigt fat på det.
Der findes, træflis, barkflis og kakaoflis. Vi har flere gartnere her, der anbefaler kakaoflis, men jeg mener, at du sagde, det ikke var godt for roserne. Den gartner, jeg har snakket med, siger, at at kakaoflisen laver en overflade, så der ikke kommer ukrudt, samtidigt afgiver kakaoflisen næringsstoffer til roserne. Om barkflis sagde han, at det tager næringsstoffer fra roserne.
Kan du enten opklare hvad der gør hvad for mig, eller henvise mig til et sted hvor jeg kan læse om det?
På forhånd mange tak Sanne Paludan.


Kære Sanne

Jeg er virkelig chokeret over at høre, at flere gartnere går ind for kakaoflis. Jeg er også vidende om, at selv sædvanligvis ”anerkendte” plantecentre handler med produktet, det må alene for at tjene penge for enhver pris, for det er stik imod almindelig sund fornuft, eller også er det folk der ikke aner hvad de taler om.
Du husker sikkert billederne som jeg viste  fra Dronningens rosenhave på Marselisborg, det var et ynkeligt syn. Kakaoflisen bremmer når den er fugtig og det forstærkes yderlige af solens varme.  ’Bremmer’ er det der betegner, at bakteriernes aktivitet gør, at der udvikles varme, det bevirker at kakaoskallerne danner en tæt og uigennemtrængelig kompakt masse. Salgsargumenterne er, at den er uigennemtrængelig, og at intet der er dækket kan gro under det, og det er ganske rigtigt, intet trænger igennem og derved kvæles rosen. Hold dig fra enhver form for flis i dine rosenbede, bark og træflis lukker også af for ilten, og æder en masse næring som dine roser i stedet skulle have glæde af. Gamle og veletablerede historiske roser kan godt trives med et kosmetisk tyndt lag barkflis, der efter min mening er det mindst grimme.

Mange rosenhilsener

Ernst Jensen