Kom ud af dit vinterhi

Tekst og foto: Ernst Jensen

På lørdag er det forår efter kalenderen, og der er ingen grund til at tro, at det svigter os. Ifølge det metrologerne skriver i dagens avis, så bliver de første to uger af marts meget mild, dog har de ikke sat grad tal på. Så hvis ikke det lige var fordi vi skal til Hillerød for at holde foredrag lørdag, så ville vi være at finde i haven. I formiddags har vi været i haven for at fjerne de af Birthe hjemmesyede vinterhuer af fibertex, som vore opstammede roser har været udstyret med hele vinteren.

 

 

 

Det er nu vi skal ud af vores vinterhi. Gran og anden vinterdækning skal fjernes nu, hvor solen rigtig har fået magt. Når solen skinner stiger temperaturen under afdækningen, og det provokerer roserne ret voldsomt til at sætte skud. For at skuddene ikke skal blive alt for store og svage, skal de have lidt naturlig modstand, og det får de når vinterdækningen fjernes. Smid ikke grangrene væk endnu, hvis der meldes om hård nattefrost eller dagfrost så er det rart at det er ved hånden, så det hurtigt kan lægges på. Fibertex fås i metermål og det er nemt at lægge over hvis metrologerne melder om frost og så kan det genbruges år for år.

         

 

Da vi fjernede vinterdækningen kom en af de slemme til syne. Rosenstængelsygesvampen ses som en rødbrun plamage der som regel er stærkt afgrænset og derfor let at kende. Den trives rigtig godt under den lune vinterdækning og breder sig med stor hast, så derfor frem med saksen og få skåret det væk.

Her i Ribe har vi haft frost i nat, og da vi ligger tæt på Vesterhavet, så må det have været udbredt i det meste af landet. Det haster ikke så voldsomt med beskæringen, der er jo masser af tid. I foråret 2013 begyndte vi først at beskære den 18. april på grund af den lange vinter. Det er absolut ikke ønskværdigt, men på trods af det, så havde vi en flot blomstring. Vi regner med at begynde beskæringen i næste uge, medmindre der meldes om frost inden for den næste uges tid.

Foråret kommer åbenbart med raketfart, så det er også nu naturgødningen skal lægges ud og arbejdes ned i den øverste madjord. Hvis vi venter ret længe, kommer vi let til at ødelægge de spirende løgvækster og dem har vi jo stor glæde af medens vi venter på roserne. Udstrøning af Nitrophoska (kunstgødning) må gerne vente til omkring den 20. marts.