Manglende blomstring

Kære rosenbrevkasse.

For to år siden i oktober købte jeg klatrerosen ‘Azubis’ . Den vokser ok, men har ikke fået en eneste knop! Spidsen af skuddene visner, inden de når at danne knopper. Jeg har set samme fænomen på enkelte skud af andre roser, især ‘Graham Thomas’ og ‘Golden Celebration’, men det går som regel hurtigt over, og de andre grene blomstrer overdådigt imens. ‘Azubis’ står i en anden del af haven, og naboerne (‘Wild Rover’, ‘Laguna’ og ‘Jamina’) har ikke samme tendens. Hvad er der galt?

Venlig hilsen

Agnete Holm


Kære Agnete

‘Azubis’ har vi selv haft i haven. Den gjorde nu ikke noget særlig positivt indtryk og vi har den heller ikke mere. At problemet som du beskriver det, skulle være særlig udtalt hos ‘Azubis’ tror jeg er en tilfældighed. Da problemet opstår inden der dannes knopper vil jeg udelade mulighed af, at der kunne være tale om et angreb af rosenboreren. Jeg tror problemet ligger i din beskæringen af roserne. En betingelse for at der kan dannes ‘levedygtige’ blade, knopper og blomster på en gren er, at der er fuld safttransport i grenen, d.v.s at det safttransporterende lag som ligger lige under barken ikke er beskadiget, hverken ved mekanisk påvirkning eller af frost. Sandsynligheden taler for at det sidste er tilfældet, og at du ikke har skåret langt nok tilbage da du har beskåret rosen. Hvis ikke grenen er ren hvid inden i efter beskæringen, vil der være nedsat safttransport, og når det nye skud når en vis størrelsen og dermed kræver mere saft og energi, så er safttransporten ikke længere tilstrækkelig, og så visner skuddet.

Jeg vedhæfter nogle billeder der viser hvordan det kan se ud.

Azub2-01
Nr. 01
Azub3-02
Nr. 04
Azub1-03
Nr. 097
Azub-04
Nr. 092

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På billeder nr. 092 er vist to roser af samme sort ved siden af hinanden. Den længst til højre har friske grønne blade og flere blomster, den til venstre har lyse grønne blade og ingen blomster, den viser tydelige tegn på mistrivsel. Da vi skærer en hovedgren over, ses det tydelig at marver er brun, dvs. befængt med svamp. Grenen er derfor ikke i stand til at forsyne den sparsomme nyvækst med tilstrækkelig saft, hvorfor den heller ikke får tilstrækkelig næring.

Et rigtig groft eksempel viser jeg på billede nr. 001, pludselig kollapser bladene på en af grenene på en ellers sund busk hvor de andre grene strutter af sundhed. På billede nr. 004 ser man hvorfor. Grenen med alle dens dårligdomme har undgået beskærerens skarpe øje og den har nu i et par måneder okset på højtryk i døgndrift for at forsyne det simple skud med saft og næring. På et tidspunkt slår det bare ikke til, fordi skuddet kræver mere og mere og til sidst må den give op.

“Døden” har altid en årsag, og her er man ikke i tvivl om årsagen.

Jeg håber du får sunde roser i fremtiden.

Mange rosenhilsener

Ernst Jensen