Når roserne bliver for store

Jeg har et par spørgsmål om sommerbeskæring, som jeg håber at kunne få svar på. Problemet er sikkert, at vi ikke kan få roser nok og nu er der nogle, som prøver at tage magten!

  1. Maidens Blush står sammen med Buff Bauty og Cornelia. Maidens Blush bliver for omfangsrig og lidt løs i det, kan den klippes efter blomstring uden at det går for meget ud over næste års blomstring? De to andre er mere beherskede og remonterer
  2. Et andet sted har vi Celestial bagest i et lidt vildt bed og i år kan vi se, at der er blomstrende vildskud blandt de ægte. Hvordan fjerner vi dem, så de forhåbentlig bliver væk? Busken er vel 2 m høj og ligeså bred. Sund og dejlig, men vi vil jo helst holde den som Celestial og ikke et blandet sammensurium.
  3. I Ernst bog skriver han om Madame Isaac Pereire, at han holder den i ave for at den passer til pladsen, den han har. mere præcist hvordan? Klipper man blot det af, der er for højt, for langt og for meget, eller er det forsbeskæringen efter bestemt system?

Mange hilsener
Hanne


Svar fra Ernst Jensen:

Kære Hanne

Du kan sagtens gå lidt hårdt til Maidens Blush nu, lige efter blomstring. Det går ikke ud over blomstring næste år, den blomstrer på første års skud. Den forsætter med at vokse et stykke tid endnu, så du undgår ikke at skulle beskære den igen til foråret, husk da også at udtynde, fjern et par af de ældste grene ved basis, så der kommer fornyelse. Selvom du beskærer og udtynder, så det kan det ofte være nødvendigt at foretage en opbinding, for at holde de store roser på plads, navnlig når vi som her i sommer har haft regnbyger med sommerstorme.

Gå ind på hjemmesiden under OM ROSER og læs min artikel OPBINDING AF ROSER.

Vildskud på Celestial. Vildskud skal fjernes helt ved roden, ellers får man dem ikke aflivet. Når du nu skriver at du har “Et liv med roser”, så er det let at forklare, du skal bare læse side 30.

Mme Isaac Pereire kan du beskære i foråret i en højde der passer til den plads du har tildelt den, f.eks til 40 cm i højden. Sidegrenene korter du af så der er 3 – 5 øjne at skyde på. Hvis ikke den arter sig som du forventede, må du ændre på beskæringen året efter.

Mange rosenhilsener
Ernst