26. april, 2016

Parabolrosen

Helene Egtved spørger:
Jeg har en rose som i daglig tale går under navnet Parabolrosen. Det er min mand som har døbt den. Den stod i vores tidligere have. Og som navnet nok antyder, så stod den lige ved parabolen. En dag da han skulle se en meget vigtig fodboldkamp i fjernsynet, var han åbenbart ikke helt tilfreds med signalet. Så han tog en grensaks og klippede rosen hele vejen rundt om parabolen. Da jeg kom hjem var der klippet en stor bue ind i rosen. Efter den formklipning har den altid haft navnet Parabolrosen.

parabol

Men jeg kunne jo godt tænke mig at finde ud af hvad den i virkeligheden hedder.

Det er en klatrerose og den blomstrer det meste af sommeren. Den dufter, men ikke meget kraftigt, man skal helt hen med næsen. Blomsten er ikke helt fyldt, da man tydeligt kan se støvdragerne når kronbladene har åbnet sig.

Rosen er ikke en af de meget kraftigtvoksende. Blomsten er gul når den er sprunget ud, men som knop kan der godt være lidt orange sammen med det gule. Blomsterne sidder ikke tæt sammen i klaser. Virker sund og robust. Mørkegrønne blanke blade.

Jeg har haft den med til Løve, hvor gættet lød på Goldstern. Og der er også et par stykker der har nævnt Chinatown. Men jeg synes ikke at de ligner. Jeg håber på at I måske har et gæt.

På forhånd tak
Med venlig hilsen
Nadia Dyrhoff


Kære Nadia

Vi er meget sikre på at du er ejer af ‘Golden Showers’. Tillykke, det er en dejlig rose.
Mange rosenhilsener
Birthe og Ernst