21. august, 2019

Plantning af roser, hvor der har stået roser.

Anette Thorburn spørger:

Kære Birthe og Ernst Jer er nu i den kedelige situation, at jeg må/skal fjerne alle mine Astrid Lindgren roser. De er omkring 50 år gamle, og er ikke raske længer, meldug mv. Desværre skal jeg også fjerne to klatrerose New Dawn, som ellers kun er ca 8 år gamle. Nu kommer så 1000 kr spørgsmålet, er det strengt nødvendigt at skifte al jorden ud? Det vil være et kæmpe arbejde. Du har tidligere skrevet, at med 50g rootBooster og frisk jord i plantehullet er det ikke nødvendigt, at fjerne meget jord, men skal jeg ikke sikre mig at alle rødderne fra de gamle roser er helt væk?


 

Kære Anette

Alting har sin tid, også roser. Du har været en rigtig god rosensjæl, når dine ’Astrid Lindgren’ har nået en alder af 50 år, og jeg kan godt forstå, at det er med vemod, at du skal tage afsked med dem. Lad det være sagt med det samme, det er godt at du har taget beslutningen, alt for mange havefolk går og ærgrer sig over udtjente roser i stedet for at grave dem op.

Du skal fjerne alle gamle rødder. Når roserne har stået i 50 år er jorden udpint, men du behøver ikke at udskifte al jorden når du bruger rootBooster til de nye du planter. For at være sikker på at jorden i plantehullet er af god kvalitet, så udskifter du jorden i 30 x 30cm  i bredden og 40 cm i dybden. Lav en rigtig god blanding af en rosenjord af  bedste kvalitet, granuleret ler – hvis du planter i sandet jord,  Weibulls Simontorp komposteret kogødning (komposteret i tre år) et par håndfulde fjer/dun fra en kassere pude,  og plant roserne i det. Efteråret er den bedste tid at udføre arbejdet i. På dette tidspunkt kan du også købe barrodsroser, det kan du spare en del penge ved. Husk at afkorte rødderne til ca. 25 cm, drys 50 gram rootBooster på de våde rødder hen over plantehullet, og plant rosen, så podestedet er 5 cm under færdig jordoverflade.

Held og lykke med arbejdet og mange rosenhilsener fra

Birthe og Ernst