Roser i drivhus

Solveig Jagd  har et par spørgsmål:
Vi fik for 2 år siden opført et drivhus i haven. Det er flisebelagt indvendigt, under fliserne en let isolering af grus og flamingoplader, et lag på ialt 40 cm. Om vinteren periodevis opvarmning, således at der lige akkurat er frostfrit, dvs. ca. 5 gr. Det er aht. til krukkerne. I en periode med voldsom barfrost, som vi havde i januar – februar i år, varmer vi ikke op, men flytter krukker (altså ikke roser) til et isoleret udhus. Dette for at fortælle, at roserne også får perioder m. frost. Håbede, at det ville slå bladlusene (deres æg) ihjel, men nej. Dem får jeg dog styr på med sæbeopløsning.

Vi bruger primært huset som havestue og har en del krukker. I alle fire hjørner har vi lavet “hul igennem” til jordlaget under, med det formål, at have roser i 3 hjørner og i sæsonen en enkelt tomatplante.

Roserne er klatreroserne Pink Cloud, Papi Delbard og Mme Bérard. Købt som barrodsroser.

Tomatplanterne trives fint hver sommer, men roserne mistrives så ganske forfærdeligt!!

Jeg har været omhyggelig med at vælge sorter, som iflg. beskrivelser elsker varme og en placering f.eks. i drivhus eller havestue. De er smukke, smukke og sunde indtil medio juni. De får stråleplet, knopperne på PD er “ormstukne”, der er visne brune blade uden forudgående strålepletangreb m.m.

Jeg vander stadig regelmæssigt, ofte hv. eller hv. 2. dag når det er rigtig varmt, men tænker, at nu burde de have fat og være selvforsynende ?

Jeg gøder og sprøjter med Baymat mod både svamp og skadedyr, som beskrevet i din bog.

MEN, jeg har ikke været opmærksom på, at jeg skal starte sprøjtningen i drivhuset min. 4 uger før roserne i haven, da planterne er længere fremme i drivhuset. Er det mon hele forklaringen ?

Sidste sommer skærmede vi af mod solen med drivhusgardiner, det har vi ikke gjort denne sommer.

Der har dog ikke været nogen forskel på planternes (mis)trivsel.

Har I en idé til, hvad jeg kan gøre, for at få sunde planter til næste år? Skal jeg evt. klippe dem helt ned (hvornår?) og sprøjte tidligere – eller helt opgive det, evt. vælge andre roser?

Håber, at I har et bud. Alle roser i haven i øvrigt, små 100 stk., trives fint.


Kære Solveig

At dyrke roser i drivhus er bestemt ikke den nemmeste sag. Jeg har selv prøvet for mange år siden. Det er flere faktorer der gør at det er svært. Smittetrykket er meget stort på grund af den forholdsvis lille luftmængde, vinden kan ikke suse igennem og fjerne den stillestående luft, som den kan på friland. Det kræver at der skal være en rigtig god udluftning i drivhuset, også om natten, hvor der er en høj luftfugtig, idet der dannes en masse kondens når temperaturen falder. De store temperaturudsving som er i drivhuset er heller ikke lige det roserne elsker mest, det stresser dem og gør dem mere sygdoms modtagelige. Af billederne fremgår det at der er angreb af forskellige svampesygdomme. Tomatplanterne trives fint siger du, ja men dem planter du også først ud når jordtemperaturen er ca. 16 grader.

Du har plantet roserne som man planter en vin i drivhuset, men det går ikke. Vinen går langt senere i gang end roserne gør, derfor er det acceptabelt at den står med rødderne udenfor. Når vinen har behov for vand er jorden for længst optøet. Roserne går i vækst længe før og så må de ikke mangle vand og da jorden kan været frostbunden er der intet vand at få, og så er den første skade sket. Roserne får bogstavelig talt “hedeslag” samtidig med at de står med rødderne i frossen jord, det kan roserne slet ikke finde ud af.

Du bliver nødt til at vælge om du vil have roserne på friland eller i drivhuset. Når du nu har valgt det sidste må du altså flytte hele rosen inden døre og så sørge for vanding ved at grave et plastic drænrør, ca. 5 cm i diameter, ned ved roser og så vande deri og én gang om ugen tilsætte flydende gødning. Problemerne opstår tidligt i foråret, for som du selv siger, så oplever roserne i drivhuset foråret længe før frilandsroserne. De oplever dermed også lange perioder med kraftig sol i dagtimerne og meget lave temperaturer med frost om natten, det er vildt stressende for roserne. Når du har givet roserne en god beskæring i det tidlige forår, omkring 1. marts, står de nærmest og tripper for at komme i gang med at sætte masser af nye skud. De er naturligvis meget sarte og tåler ikke ret meget frost, så fra dette tidspunkt og ind til frosten er ophørt vil det være en god íde/nødvendigt at dække dem om natten. Du kan f.eks. fore drivhuset indvendigt med kraftig bobleplast indtil frosten er ophørt. Ligeledes er det en god ide´ fortsat at skærme for den brændende sol med drivhusgardiner. Forebyggelsen af svampesygdomme er meget vigtig. Du skal starte med Baymat Ultra så snart roserne har de første blade, og selvfølgelig under iagttagelse af de sædvanlige forholdsregler som på friland. Calypso vil løse problemerne med insektangreb.

Med venlig hilsen

Ernst Jensen