Roser og stress

Kære Ernst Jensen

Først mange tak for en dejlig bog, som jeg læser meget i. Og prøver at følge alle dine gode råd, gødning sprøjtning osv. Fører en grundig kalender, så jeg kan holde styr hvornår tingene har fundet sted. Nu vil jeg gerne høre om jeg har misforstået afsnittet på side 53, der starter med angreb af stråleplet osv. Hvor jeg mener at jeg kan blande de to produkter og sprøjte af en gang. Er det forkert opfattet?

Flere af rosernes blade ser underlige ud, har lagt et billede på facebook, og flere har svaret bl.a. at jeg ikke må blande de to ting. Hvad siger du til det?

Venlig hilsen
Connie Hansen


Kære Connie

Det er ikke så sært at du er forvirret. Der kommer jo en masse forskellige, og ikke lige vel dokumenterede påstande. Man skal være opmærksom på, at der kan være sammenfald af flere faktorer på samme tid, og det gør at man kan forledes til at give en bestemt faktor skylden alene. I dette tilfælde at man blander de to væsker i  samme sprøjte.

Jeg har anvendt denne metode lige siden Baymat Ultra og Calypso kom på markedet og jeg har aldrig, jeg understreger aldrig, været udsat for noget i denne anledning, og jeg har heller aldrig hørt, at andre skulle have haft det, og tro mig, jeg ville have fået masser af henvendelser, hvis det havde været tilfældet.

Før jeg skrev bogen talte jeg med Bayer. Både Baymat Ultra, og nu den nye med tilnavnet SE, og Calypso er systemiske og virker i max. 3-4 uger.

Når man har besluttet sig for at sprøjte, er det bydende nødvendigt, at man er omhyggelige i alle faser.

A.  Sprøjten skal være pinlig ren, der må ikke være rester af nogen form for sprøjtevæske, heller ikke i slangen, det er ofte her man ‘glemmer’ eller gemmer noget fra sidste gang.

B.  Sprøjt aldrig i sol, først når solen er langt nede og bierne er fløjet hjem , men heller ikke  senere end at bladene når at blive tørre inden duggen falder. Hvis der hænger en dråbe i  bladets spids og natten bliver kold eller der ligefrem kommer frostgrader, så kommer der en svidning i spidsen og i bladets kant og bladet kommer i de hele taget til at se medtaget ud.

C.  Overdosering er en af de helt store syndere. Det er en udbredt misforståelse, at man ikke tager det så nøje med doseringen, men der er jo en grund til at producenterne fortæller hvor meget man skal bruge, og der er jo heller ingen grund til at sprøjte mere gift ud end højest nødvendigt. Brug en engangssprøjte med stor kanyle til at måle af med, så har du fuldstændig styr på doseringen.

D.  Selv om det er en udbredt misforståelse, så kan man ikke sprøjte sig ud af alle problemer.  Vejrliget spiller en langt større rolle for rosernes trivsel end vi tror, herom senere.

E.  Efter at vi har forstået værdien af RhizoBio, og for alvor har taget det til os, så sprøjter vi faktisk ikke så meget, fordi roserne er i meget  bedre form og derfor mindre stressede.

F.  Stress er en langt større (uheldig) faktor end man skulle antage. Hvorfor bliver roser stressede og hvordan indvirker det på roserne. Voldsomme temperaturudsving er en af rosernes værste fjender. Forklaring følger.

I foråret/forsommeren  i maj måned 2014 havde vi rigtig flot vejr med høje dagtemperaturer og almindelige pæne nattemperaturer. Så kom der et vejrskifte og nattemperaturen faldt til encifrede temperaturer. Dette voldsomme skift kan roserne ikke finde ud af at tackle. De bliver stressede og går i stå, holder op med optage næring. Det gør dem svage og meget modtagelige for sygdomsangreb fordi immunforsvaret er helt i bund, og da alle fjenderne altid sidder på lur for at angribe, så er en svækket rose et let offer. Selv nogle af vore roser som aldrig bliver angrebet, af hverken det ene eller det andet, og  som vi regner for at være robuste og ikke modtagelige for sygdomme, fik meldug og stråleplet. Jeg sprøjtede som en gal og lige meget hjalp det. Det underbygger med al ønskelig tydelighed min påstand om, at man ikke kan sprøjte sig ud af alting. Roser er, og vil altid være, en udfordring.

Som jeg tidligere svarede dig, så er bladene som du sendte mig billedet af et godt eksempel på, hvordan vejrliget påvirker roserne. Det er en typisk kuldeskade, og dem har vi fået flere henvendelser om. Rækkefølgen er den, at rosen er stresset på grund af det kolde og fugtige vejr, bladene ser triste ud, lidt krøllet i kanten,  lidt rød/brunt/gult misfarvning, og så kommer stråleplet angrebet,  som du selvfølgelig har forsøgt at bekæmpe. Vi rosenelskere er nok det mest utålmodige folkefærd der findes, vi har ikke tålmodighed til at vente på at naturen igen opfører sig ordentlig. Det vi skal håbe på er sol og varme, det er eliksir for både roserne og vi mennesker.

Mange rosenhilsener

Ernst