Roser og vin – Resistente roser

Jytte Christiansen spørger:
Jeg skal bruge ikke resistente roser til vingård (så roserne kan sladre om meldug) herefter skulle man så have 10 dage til at reagere i – på vinplanterne altså.
Vi har fået foræret to – den ene hedder Pauls Scarlet og er en rød klatrerose, og den anden hedder Sutters Gold og er en gul klatrerose. Har Googlet mit frem til at Pauls Scarlet måske ikke er helt resistent, så derfor måske egnet – kan ikke lige finde samme melding om Sutters Gold.
Jeg vil derfor gerne vide, om I kan hjælpe mig med at fortælle om disse to vil være velegnede til at fange meldug angreb i god tid?
Derudover vil jeg gerne høre, om I kan anbefale andre roser – gerne duftende – og gerne fyldte.


Birthe og Ernst Jensen svarer:

Det er ikke lige frem den nemmeste opgave du har sat os på. Vi håber du tilgiver den lange svar tid, for det alle rosenelskere efterspørger er altid det modsatte, derfor har det også taget et stykke tid for at finde en rose som med rimelighed kan forventes at leve op til dine krav.

For den der passer godt på sine roser og sørger for den fornødne pleje med gødning og vand er meldug normalt ikke noget problem. Men hvis rosen ikke får tilstrækkelig vand, kan der komme et angreb af meldug fire – fem uger efter. Der forekommer flere typer meldug, idet meldug svampene muterer, og alle roser er ikke nødvendigvis resistente over for alle typer meldug. Det er derfor heller ikke sikkert at en given type meldug angriber både rosen og vinen. Derfor kan man heller ikke stole blindt på, at rosen er en sikker indikator for meldug angreb på vinen.
Vi har desværre ingen erfaringer med de to roser du nævner.

Vi tror den helt rigtige rose til dit formål er R. macrantha ‘Raubritter’. Rosen bliver en tæt busk, typisk en til halvanden meter og ca. en meter bred. Det er en meget smuk rose med kugleformede lyserøde blomster. Den er kendt for at være svær at dyrke, netop fordi den meget ofte får meldug. Den er feteret på grund af sin skønhed, men måske også fordi den betragtes som svær at dyrke.

Vi ønsker dig held og lykke med både rosen og vinen. Får du lyst til at fortælle om dine erfaringer senere, hører vi gerne fra dig.
Raubritter - Ernst Jensen (2)