Spøjtning

Hej

Som forholdsvis ny rosenentusiast med ca. 100 roser, har jeg et spørgsmål vedr. sprøjtning af roser (som jeg foretager “efter bogen”, Ernst’s Et liv med roser). Der skal vel være blade på planterne før de kan optage de systemiske midler Baymat og Calypso ?

Her i de første dage af maj, er der stor forskel på, hvor meget bladmasse der er på de forskellige roser. Nogle har helt udsprungne blade, andre kun få, let udsprungne og nogle kun knopper, ikke mindst de nyplantede barrodsroser. Skal man vente, til alle planter har fuldt udsprungne blade, eller skal man gøre det i forskellige tempi ? (det kan godt blive svært at huske, hvilke man allerede har sprøjtet).
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Solveig Jagd
medl.nr.1656375


Kære Solveig

Jeg er rigtig glad for at du bruger bogen. Som vintre og forår har opført sig de seneste tre fire år, så kan jeg godt se at der er behov for et lille tillægsafsnit.

På side 52 i næstnederste afsnit står der: Hvis vi har et normalt forår med lune temperaturer i slutningen af april og i begyndelsen af maj, skal vi sprøjte mod insekter den første/anden uge i maj. Dette forår er ikke normalt, tværtimod det er meget unormalt. Selvom de foregående vintre har været meget hårde, så har ingen dog været så langvarige som den forgangne. Vi er vel ca. en måned bag efter. Temperaturen er stadig ret lav og derfor er insekterne heller ikke på vingerne endnu. Roser der er skåret helt tilbage er først ved at sætte skud og det varer et stykke tid før der er blade nok til at udnytte sprøjtevædsken. Når temperaturen stiger og så snart du observerer almindelige fluer og myg, så er det tiden at sprøjte de planter der har blade til at sprøjte på. For ikke at sprøjte unødigt, så er det en god ide at sætte en mærkepind ved dem du allerede har sprøjtet. På denne måde kommer vi igennem det lidt besværlige forår.

Mange rosenhilsener
Ernst Jensen