Støtte og opbinding af buskroser

Tak for et godt blad!
Jeg er blevet mere og mere glad for roser og prøver at passe og gøde dem bedst muligt, som også beskrevet i bladet.

Jeg savner ideer til støtte og opbinding af store såvel som små rosenbuske. Særligt når vi kommer hen på sommeren, og roserne står i fuldt flor, bliver grenene tunge, og så skal der kun en regnbyge og lidt blæst til før grene kan knække.

Så egentlig bør man vel være på forkant med noget støtte?

Jeg foreslår, at I bringer en lille artikel med gode ideer til, hvordan man kan støtte roserne bedst muligt.

Venlig hilsen
Marianne Yde


Svar fra Ernst Jensen:
Kære Marianne

Tak for din opfordring, som du har sendt til RosenNyts redaktion, om at bringe noget om, hvordan vi holder styr på, især de store buskroser, når de glæder os med deres overdådige blomstring, som nogle gange kan være så overdådig, at det giver os bekymringer og nogle gange endda ærgrelser fordi vi oplever, at rosen ligger kastet mod jorden efter en pludselig opstået tordenbyge, og så er rosen ødelagt for resten af den sommer.

Jeg husker endnu hin eftermiddag for mange år, hvor jeg var på vej hjem fra arbejde under et forfærdeligt uvejr. Da jeg kom hjem så jeg, hvordan tordenbygen var i færd med at piske alle knopperne af mine fem store flotte ’Champignon of the World’.  Som jeg stod og gik, i kortærmet skjorte, greb jeg noget tilfældigt snor og bandt omkring dem for at begrænse ulykken. Hvad jeg lignede bagefter? – en druknet mus.

Siden eksperimenterede jeg med forskellige former for støtte og opbinding. Hvad kunne jeg bruge til at binde op med? Jeg var nødt til at finde på noget der ikke snærer eller på anden måde ødelægger grenenes sarte bark, altså noget blødt og elastisk. Jeg var vidt omkring, indtil jeg fandt på at spørge en fabrik der laver slanger, om de kunne lave et blødt og elastisk bånd i ca. 1 cm bredde. Jeg fik en prøve, og det var lige det jeg ønskede mig. Båndet fremstilles af rester fra fødevareslanger, det gjorde så også at prisen var yderst rimelig. Båndet er farveløst, halvt gennemsigtigt ligesom madpapir, så det er usynligt når roserne har blade.

Et bundt koster 20 kr. det gjorde det da jeg startede for snart tyve år siden, og det gør det stadigvæk. Siden da har jeg hvert år sendt adskillige kilometer bånd til hundredvis af rosenelskere i Norge, Sverige og Danmark.

En enestående sidegevinst er, at båndet også er helt fantastisk til at binde slyng- og klatrerosers grene fast i pergolaer og andre stativer. Når man binder med snor, tråd eller andet der ikke er elastisk, så har man to dilemmaer. Hvis man binder fast til, så kan grenen ikke udvide sig og tråden vil med tiden lukke af for safttransporten, hvis man binder løst til, vil grenen sidde og rokke, hvorved der opstår gnaveskader med deraf følgende risiko for betændelse i grenen. Når man anvender båndet binder man fast så der ikke opstår gnaveskader, og alligevel kan grenen blive tykkere og safttransporten er hele tiden intakt.


Vær på forkant – bind op før ulykken sker.

Når buskroserne når en vis størrelse er det nødvendigt at lave en opbinding så vi kan styre dem, når det stormer og regner, og grenene er tunge med våde blomster. Det er vigtigt at være på forkant med noget støtte. Når vi har beskåret og udtyndet busken, så kan vi se hvordan hovedgrenene står, og det er dem vi skal forholde os til. Senere kan der være behov for mindre justeringer.

Støtte og opbinding af buskroser (1)

Støtte og opbinding af buskroser (2)

Det faste holdepunkt som vi binder fast til er en ca. 5 cm tyk stolpe som vi sætter ned ved rosens centrum, pas på ikke at ødelægge rosens store rodgrene, føl evt. efter med en tynd pind før du banker stolpen ned. Stolpen skal så langt ned at man ikke kan se toppen af den, når rosen står med blade og blomster. For bedre at tydeliggøre billedet har jeg malet stolpen grå.

Vi starter opbindingen med at binde båndet fast til stolpen, derefter førers båndet ud og rundt om to til tre grene, og ind igen med en tørn rundt om stolpen, ud igen og omkring nogle grene, ind igen og atter en tørn rundt om stolpen, ud igen, og så fremdeles til du har været hele vejen rundt, slut af med en sløjfe som du hurtigt kan løsne, hvis du senere skal justere. Båndet skal hele tiden kun sidde løst uden at klemme rosen sammen. Ser man det fra oven, ligner det Marguerittens blomst.  Nu kan tordenbygen godt ruske den, og den vil svaje lidt fra side til side, men den bliver hvor den er.

Støtte og opbinding af buskroser (3)

Støtte og opbinding af buskroser (4)

 

 

 

 

 

Så er der styr på grenene, så venter vi bare på at rosen tager sin smukke festkjole med blade og blomster på.

Er rosen bundet op? Ja – er opbindningen synlig? – overhoved ikke. Smukt og effektivt.

I plantecentre kan man købe forskelligt isenkram, noget af det kan bruges i nogle tilfælde. De der er vist på billedet, kan bruges til små roser og til stauder.

Der er tyve meter i et bundt opbindingsbånd og det rækker ca. til tre buske. Send en mail til egj@post1.dknet.dk hvis du vil beskytte dine busk- og slyngroser, så sender jeg båndet.

Mange rosenhilsener
Ernst Jensen