Varm og kold gødning

Birthe Hollingbery spørger

I det seneste nummer af RosenNyt er der en artikel af Ann Bird, der beskriver hendes tilgang til roser gennem årene. I artiklen nævner hun begrebet kold gødning = kogødning og varm gødning = hestegødning. Der virker somom hun mener, der er forskel i anvendelsen af disse typer naturgødning i rosenhaven; hvilken? Jeg er aldrig før stødt på den betegnelse.


Ernst Jensen svarer:

Jeg kan godt forstå at du undrer dig, det virker forvirrende med de to begreber, kold og varm og der er heller ingen hjælp at hente i den originale engelske tekst som jeg har gransket. Her står det på samme måde “cold” og i parantes tilføjet (cow) og “hot” med (horse) i parantes. Hun kunne ligeså godt have kaldt det for hvad det er, nemlig kogødning og hestegødning.

Når jeg møder Ann Bird i Gøteborg i juli vil jeg spørge hende, hvorfor hun har brugt sådan nogle kryptiske ord. Med hensyn til anvendelse så er der stor forskel på gødningsværdien. Hestegødning er ca. 10% gødning og 90% halm og andet. Kogødningen er lige omvendt, nemlig ca. 90% gødning og 10% halm. Begge dele skal komposteres før det lægges ud sen efterår. Frisk gødning slår roserne ihjel.