Om rosen ‘Aloha’

Preven

Jeg har sat en Aloha. Den står i god jord og får læ, sol gødning og vanding. Da jeg fik den havde den flere knopper, der så lidt mærkelige ud, men jeg tænkte, at den blot skulle i jorden, og så ville komme sig. Den har sunde blade, skyder og vokser og ser ud til at have det rigtig godt. Den er vokset godt en halv meter, har sat et nyt kraftigt skud og står med 10 knopper lige nu. MEN alle knopperne har som den første blomstring en hård stor midte og underudviklede kronblade, der ikke danner den smukke blomst, jeg havde glædet mig til at se.
Hvad er det for noget? Hvad kan jeg gøre?
Venlig hilsen
Pernille Agerholm

Tak for dit spørgsmål til rosenbrevkassen. Vi vil meget gerne hjælpe dig, men det vil være uvurderligt hjælp, hvis du vil sende os et par digitale billeder og sende til os. Håber at se noget fra dig

Kære Pernille

Tak for billederne, det bringer jo sagen frem i lyset. Det var som jeg havde på fornemmelsen. Din ’Aloha’ er ikke syg, det skal du glæde dig over. Fænomenet hedder ”Prolifiering”, det lyder kryptisk, og du må ikke spørge mig hvorfor.

I min bog ”Et liv med roser” i 2. udgave side 55 har jeg skrevet ret udførligt om det. Der er flere forskellige forslag fra ”de lærte” om hvad årsagen er. Vi har selv oplevet det flere gange i vores egen have. Rosen ’Great Western’ får det meget ofte uanset vejrliget, så meget tyder på at arvelige gener har stor indflydelse.

Mine iagttagelser siger, at det påvirkes eller stimuleres af vejrliget i form af meget kolde dage/nætter på et bestemt kritisk tidspunkt i knoppens “fosterudvikling”. Populært kan man sige, at knopsætningen bliver sat i stå, og rosen går i en dvaletilstand på grund af kulde. Når den så “vågner” igen, har den glemt, at den allerede var i gang med at sætte knopper, og starter derfor på ny. Man taler også om, at “rosen skyder igennem”, og det passer jo meget godt til det, der rent faktisk sker.

Nogen sygdom er det altså ikke, og du har ikke gjort noget forkert.

Kære Ernst

Mange tak for denne glædelige og udførlige forklaring. Den rose betyder en del for mig, da jeg har fået den af en som er som en mor for mig da min egen døde ung. Hun er nu ved at være tæt på slutningen af sit liv og gav mig den i indflyttergave til min drøm af et hjem som jeg har sparet sammen til i 5 hårde år.En Aloha Rose har fulgt hende hele hendes liv og nu skal denne her stå og blomstre og dufte ved hoveddøren under stråtaget i mit 1700 -tal hus af kridtsten og byde mig velkommen hjem. Og minde mig om hende hver dag. Det ved vi begge og det er også en stor glæde for hende, for vi ved også begge, at hun måske ikke kommer her mere end denne ene gang, for at se hvor min lange rejse er endt lykkeligt.

Jeg vil finde din bog og læse nærmere

Men jeg kan ikke lade være med at spørge: Hvornår tror du at den vil give mig smukke blomster ? Næste sommer når den har ‘glemt’ at den frøs ?

Venlig hilsen Pernille