17. juli, 2018

Ompotning af roser i krukke

Hej! Håber I kan hjælpe mig med dette spørgsmål: Jeg har plantet tre roser i hver sin krukke med en diameter på 40 cm og 45 cm dyb, det drejer sig om Chippendale, Minerva og Elaine Paige. På et tidspunkt vil hele roden sikkert fylde krukken ud og så har vi jo balladen hvis man ønsker at bevare dem i krukken. Derfor ville jeg gerne vide, om det så er muligt at skære af roden og genplante i samme krukke med nyt jord? Med venlig hilsen og på forhånd tak! Lillian, Faaborg


Kære Lilian

Du er inde på noget af det rigtige. Hvis rosen trives og har det rigtig godt vil rodnettet bliver større med tiden, men kun indtil en vis størrelse, for der sker nemlig noget når vi gøder rosen. Når vi en gang om ugen tilsætter vandet flydende gødning, er der ligesom når vi gøder ude i bedet nogle uomsættelige gødningssalte som rosen ikke kan optage. I bedet er det ikke noget problem, her regnet det væk, hvis der ellers kommer noget regn. I krukken er rosen ”spærret inde” og kan ikke komme af med det. Derfor sparker rosen det så langt væk fra rødderne som muligt d.v.s ud til krukkens kant. Efterhånden vokser dette lag af uomsættelige salte, og hvis vi ikke gør noget bliver det så tykt et lag, at det virker som gift for rosen, med deraf følgende dårlig vækst og til sidst død.

Derfor skal roser i krukker ompottes hvert andet år, og her kan du se min udførlige vejledning ”Et liv som krukkerose” på rosenselskabet.dk.  Så bliver din rose glad igen og vil trives i bedste velgående.

Er der noget du er usikker ved, så send en ny mail.

Mange rosenhilsener Ernst Jensen


hej igen Ernst og mange tak for dit gode og uddybende svar på mit spørgsmål vedrørende omplantning af roser i krukker. Men hvad er RootBoost og hvorfor er det vigtigt, og hvor kan man købe det? Glemte at spørge hvornår det er bedst at foretage denne omplantning? forår eller efterår gætter jeg på. Da jeg opholder mig i udlandet fra først i marts til midt april, hvad er så bedst at gøre? er ligeledes væk fra først i oktober til sidst i november.

Mange solskinshilsener og fortsat god sommer……Lillian Faaborg


Kære Lillian

Undskyld mig, jeg tog for givet at du kendte til rootBooster, som er afløseren for RhizoBio. Det har senest været omtalt i RosenNyt Juni nr.2018. Du kan læse brugsanvisningen på vores hjemmeside , her kan du også læse om priser, bestilling o.s.v.
RootBooster er vigtig for rosers og andre væksters optimale trivsel, i særdeleshed for  krukkevækster, fordi mængden af jord der er til rådighed for optagelse af vand og næring er yderst begrænset. Ofte er den jord som købes i poser behandlet og fri for ukrudtsfrø, så der er ikke meget ”liv” i den jord. RootBooster indeholder forskellige bakterier og svampe mycelier (frø) som giver liv i jorden. Vi ompotter om foråret i begyndelsen af marts inden roserne for alvor går i vækst, og når jorden i potterne ikke længere er frossen. I år var vi dog et godt stykke inde i april på grund af den lange vinter, og roserne klarer sig fint.
Mange rosenhilsener Ernst